top
U bent hier: Referenties -> Aanleg -> Belevingstuin Woonzorgcomplex Laarhof

Belevingstuin Woonzorgcomplex Laarhof

De Laarhof is een woonzorgcomplex voor dementerende ouderen. Het complex wordt momenteel gerenoveerd, waarbij de tuin eveneens gefaseerd wordt heringericht.

Bij het tuinontwerp is de beleving van de cliënten als centraal uitgangspunt genomen. De zintuigen worden geprikkeld door het speciaal op de doelgroep afgestemde beplantingsplan. In de tuinen is een grote diversiteit van kleuren en geuren te zien en te ruiken.

De materiaalkeuze en toepassing van de bestrating is erop gericht dat cliënten zich optimaal door de tuin kunnen bewegen, zonder visuele en fysieke hinder te ondervinden.

De cliënten worden gemotiveerd tot activiteit met behulp van de verschillende bewegingstoestellen en verhoogde moestuinbakken (buiten en in de nieuwe kweekkas) waarin gewerkt kan worden vanuit de (rol)stoel.

De tuin biedt privacy voor de cliënten met eigen terrassen en bij behoefte aan gezelschap biedt de tuin verschillende ontmoetingsplekken. Men wordt gemotiveerd om steeds verder te lopen en dus meer te bewegen, door de verrassende elementen in de gehele tuin. Op iedere plek in de tuin kunnen de cliënten uitrusten op de speciale ouderenbanken met hoge zit.

Momenteel wordt de complete aanleg (groen en civiel) door SIGHT Landscaping verzorgt, gefaseerd over een periode van twee jaar. De eerste tuinen zijn in 2015 opgeleverd.

Ook binnen in het complex heft SIGHT Landscaping zijn steentje bijgedragen aan de belevingswaarde. Het complex bestaat uit verschillende woongroepen met ieder hun eigen thema. Voor de herkenbaarheid van de themagroep “Bos” zijn er in de centrale ontmoetingsruimte geschilde bomen geplaatst tussen de vloer en het plafond.